lunes, 6 de noviembre de 2017

Nicaragua: Förkrossande seger för Sandinisterna i kommunalvalet


En kvinna lägger sin valsedel i valurnan i söndagens kommunalval i Nicaragua som blev en bedövande seger för det regeringspartiet FSLN. FOTO: END.

Nicaragua: Förkrossande seger för Sandinisterna i kommunalvalet

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2017-11-06 / Sandinistpartiet (FSLN) och dess allians erövrade inte mindre än 135 av 153 städer i söndagens kommunalval.
Efter att 98,76 procent av rösterna i söndagens val i Nicaragua av borgmästare och kommunfullmäktigeledamöter hade räknats, står det klart att den Sandinistiska Fronten (FSLN) vann ytterligare en jordskredsseger. FSLN får sammanlagt 68.23 procent av rösterna medan närmaste konkurrent, det liberala högerpartiet PLC får 16,33 procent.


Valdeltagandet var 51,74 procent, det högsta för kommunalval i Latinamerika eller nästan likvärdigt med valdeltagandet i det senaste presidentvalet i USA.
Valmanskåren uppgår till 3,8 miljoner röstberättigade.

I Managua vann Sandinisterna med 87 procent och FSLN kunde samtidigt konstatera att partiet vann alla länshuvudstäder överlägset. Den politiska högern i form av det liberala PLC-partiet, det konservativa partiet och en rörelse av före detta `Contras´ delade på cirka 15-20 procent.

På den konfliktfyllda autonoma norra atlantkusten vann Sandinisterna med lägre siffror. Omkring 55 procent röstade rött/svart mot det regionala partiet Yatama som fick drygt 40 procent.

Längre söderut på den karibiska kusten med staden Bluefields som centrum går FSLN mot seger mot cirka 68 procent.

I kommunen Desembocadura de Río Grande vann Yatama knappt med 49.92 procent mot FSLN:s 49.28. Bara fyra röster skiljer när röstsammanräkningen fortsätter på måndagen (6 november).

Observatörer från de Amerikanska Staternas Organisation (OAS) var på plats och tog emot ett tiotal klagomål från oppositionen som observatörer sa skulle analysera.

En av OAS´ valobservatörer, Wilfredo Penco, kontrollerar att bläcket fungerar som det ska, det vill säga att det inte går bort under de första dagarna. FOTO: END.

Social bred bas

Bakgrunden till denna valtriumf ska ses i det breda sociala och ekonomiska program som regeringspartiet sedan 2007 har utvecklat och tillämpat, till förmån för den fattigaste befolkningsmajoriteten i landet. Men det handlar också om hur sandinisterna utvecklats till något mer än en disciplinerad partiorganisation, en bred rörelse som lyckats dra in bredare samhällssektorer och isolerat de mest reaktionära och konservativa strömningarna i det nicaraguanska samhället.

Högeroppositionen har stått politiskt handfallen och har bara vädjat, precis som sina gelikar i den venezuelanska oppositionen, till Vita Huset om stöd.

För högerns politik i Nicaragua handlar om de klassiska nyliberala recepten om nedskärningar av de sociala programmen, en privatisering av all offentlig verksamhet och en lagstiftning som avväpnar arbetarklassen och dess organisationer till förmån för ett spekulativt finanskapital eller transnationellt kapital.

Nicaraguas president Daniel Ortega myser. Valnederlaget för högern i Nicaragua är också en förlust för Trump och den latinamerikanska högern. Denna har fått USA:s stöd för att rulla tillbaka historiens hjul i de länder som styrs av vänster- eller progressiva demokratiska regeringar. Och i december kan Trump registrera ett nytt valnederlag då Venezuela går till val för att välja borgmästare och kommunfullmäktieförsamlingar. Där har högeroppositionen kastat in handduken efter att ha lidit ett förnedrande valnederlag den 15 oktober då regeringspartiets PSUV med allierade erövrade 18 av 23 delstater. Högern fick bara stöd av folket i fem delstater.


Nytt nederlag för Trump och högern

För den latinamerikanska och nordamerikanska (läs Trumpadministrationen) högern är valet igår ett ytterligare förnedrande nederlag efter dråpslaget den 15 oktober, då Chavisterna i Venezuela erövrade 18 av 23 delstatsguvernörsposter, trots den kriminella ekonomiska krigföringen som för varje dag förstärks mot Venezuela.

Samma ekonomiska krig är under uppsegling mot Nicaragua, där folket vägrar att falla undan för hot från grannen i norr som under det sista seklet har intervenerat militärt flera gånger mot det lilla centralamerikanska landet och installerat en militärdiktatur som Somozadynastin. USA-senaten fattade nyligen beslut om att införa den så kallade ”Nica.Act” som ska blockera Nicaragua från lån eller donationer i internationella bank- eller finansorgan där USA ska lägga in sitt veto.