viernes, 4 de noviembre de 2016

Val i Nicaragua (2) De USA-vänliga ”renoverade sandinisterna” i MRS vill att OAS intervenerar mot sandinistregeringen

Ana Margarita Vijil, 3:a från höger, på besök hos USA-kubanskan Ilieana Ros Lethinen (med USA-flaggan i ryggen). Lehtinen till den republikanska extremhögern, hon stödde USA:s krig mot Nicaragua under 1980-talet och har öppet uttalat sin uppmaning till att mörda Fidel Castro.Vijil, ordförande för det "Förnyade Sandinistpartiet" MRS utexaminerades med två års studier på Arizonauniversitetet i USA i statsvetenskap. Hon representerar den nicaraguanska högern, med intima kontakter med det så kallade "civilsamhällets" NGO´s som får ekonomiskt stöd från EU och CIA:s civila täckorganisationer i USA.
Val i Nicaragua (2)
De USA-vänliga ”renoverade sandinisterna” i MRS vill att OAS intervenerar mot sandinistregeringen

AV DICK & MIRIAM EMANUELSSON

MANAGUA / OKTOBER 2016 / Rörelsen för Sandinistisk Förnyelse, MRS, är partiet som bildades efter en utbrytning ur FSLN 1995. Flera viktiga före detta gerillaledare hade tappat tron på Revolutionens framtid och sökte, som Tony Blair, efter en ”Tredje väg”. MRS har dock samarbetat mer med den extrema liberala USA-vänliga högern i Nicaragua. Sedan den 22 oktober 2015 ingår MRS i den högerledda Nationella Koalitionen för Demokrati.

Under 1990-talet pressades vänstern i världen för att göra ideologiska och politiska eftergifter och i praktiken förneka sin egen existens. Nyliberalismen var på offensiv och konsekvenserna syntes även inom FSLN där socialdemokratiska tendenser började göra sig gällande. MRS blev det politiska och organisatoriska uttrycket.

Men partiet har inte kommit att bli det breda massparti utbrytarna drömde om. Och när Flamman träffar Ana Margarita Vijil, en 30-årig i USA utbildad statsvetare på Arizonauniversitetet, bekräftar hon den socialdemokratiska ideologin hos MRS, att partiet är för privata företag men även att MRS har etablerat politiska relationer med både republikanerna som demokraterna i USA, trots att det var under den republikanske presidenten Ronald Reagans mandatperiod som Contras mördade och härjade och USA:s marinkårsstyrkor minerade de nicaraguanska hamnarna.Ana Margarita Vijil, ordförande för
MRS.
FOTO: MIRIAM EMANUELSSON
UNDER EN DRYG TIMMA UPPREPAR hon i princip vad hennes högerextrema kamrater i Koalitionen har sagt, att i Nicaragua råder det en familjediktatur, att FSLN kontrollerar allt och att valet är en fars. Därför bör det bojkottas.

På morgonen, innan intervjun, började det att cirkulera bilder i Facebook när Vijil reste till Washington och träffade Ileana Ros-Lehtinen, republikansk ledamot och ordförande i Representanthuset utrikesutskott. Ansiktsuttrycket förändras snabbt och hon ilsknar till och säger att hon träffar vem som helst. Hon berättar att hon bara månaden innan hade blivit inbjuden till demokraternas konvent.MEN LETHINEN ÄR INTE vem helst. Hon tog initiativet till lagförslaget som, om senaten också ger sitt bifall, innebär ett andra ekonomiskt krig efter försöken att strypa Venezuela ekonomiskt.

Lethinen föddes 1952 i Havanna och hennes far Enrique Emilio Ros Pérez var militär officer i tjänst hos Batistadiktaturen. Efter revolutionens seger 1 januari 1959 flög familjen till Miami och fadern erbjöd sina tjänster till CIA. Han anslöt sig två kontrarevolutionära organisationer.

Mot Mandela

Den republikanska kongressledamoten har utmärkt sig vid en rad tillfällen. I en intervju i dokumentärfilmen ”638 Ways to Kill Castro” sa hon: “Jag är för att någon mördar Fidel Castro”. Eller när förberedelserna inför Nelson Mandelas besök 1990 i åtta av USA:s delstater inleddes, ett besök hon energiskt motsatte sig med orden: ”Kuban-amerikanerna som längtar efter ett återvändande av demokratin på Kuba, kan inte glömma att medlemmar i ANC har fått militär träning på ön”.

CIAS:s mordförsök mot Fidel Castro är både omtalade och dokumenterade, som i den brittiska dokumentären där Lehtinen uppmanar till att mörda den kubanske revolutionsledaren. Men Fidel är fortfarande vid gott humör och aktiv med pennan vid 90 års ålder.


Stödde militärkuppen i Honduras

För oss som bor och lever i Honduras gav Lehtinens besök i början av oktober 2009, hos den självutnämnde kuppresidenten Roberto Micheletti, en bitter eftersmak. Paret kramade om varandra och USA-kubanskan uttalade sitt energiska stöd för den militära statskuppen den 28 juni 2009. Micheletti å sin sida sa att hennes ”besök var en kompensation från Gud”!

Men det som borde larma är Lehtinens gratulationer till Reagan för dennes aktiva militära och finansiella stöd till Contras´ krig under hela 1980-talet. Det var hos denna högerextrema USA-representant som MRS-ordföranden sökte stöd när hon anlände till USA både 2015 som 2016 och som hon förargat inte vill tala om under intervjun. Efter det besöket lade Lethinen fram förslaget om att strypa alla krediter och donationer till Nicaragua i Världsbanken och den Interamerikanska Utvecklingsbanken.

Kuppmakaren Roberto Micheletti från det liberala partiet i Honduras tar emot sin älskvärde vän Iliana Ros Lehtinen i presidentpalatset i Honduras där militären grep makten den 28 juni 2009. Besöket såg Michiletti som "en kompensation från Gud"!


Nytt krig i Nicaragua?

Orlando Nuñez (FSLN) säger att oppositionen har kollapsat. Hur tolkar du läget? frågade Flamman MRS-ledaren.

Orlando Nuñez, FSLN.Foto: Miriam Emanuelsson
– Majoriteten av nicaraguanerna kommer att bojkotta valet. För det finns inga alternativ. Därför kämpar vi för att det arrangeras verkliga hederliga val. Det är vitalt för att det inte ska uppstå ett nytt krig i Nicaragua, säger hon hotfullt. Vi vet att det finns väpnade grupper i norra Nicaragua. Vi stöder ingen våldsam utväg, men då måste vi bli kreativa för att komma ur den institutionella krisen som är den värsta i landets historia sedan kriget.

Den unga MRS-ledaren är sedan 2015 lierad med Eduardo Montealegre som slogs om att få representera PLI trots att Montealegre kommer från ett annat liberalt parti, ALN. Montealegre reste i slutet av juli 2009 till Honduras bara en månad efter att militären och deras civila hade störtat demokratin och genomfört statskuppen den 28 juni 2009 och lyckönskade ”liberalen” och kuppmakaren Roberto Micheletti.

Men det hindrar inte att hon anser att Daniel Ortega bryter mot FN-stadgan om de mänskliga rättigheterna och kommer med en brasklapp:

– Om den (regeringen) har undertecknat OAS:s Demokratiska Charta, så låt de (OAS) tillämpa den mot Nicaragua.

Det betyder i princip fritt fram för en intervention av Nicaragua, en liknande önskan som den venezuelanska högeroppositionen har begärt. Samma förhållande intar MRS-ledaren till Nica Act om stopp för internationella krediter och lån.

Dessa ståndpunkter är MRS i stort sett ensamma om att förfäkta offentligt. Deras allians med före detta Contrasledare i Koalitionen sticker också i ögonen på nicaraguanerna i allmänhet och har inneburit att MRS förvandlats till ett enprocentsparti de senaste åren.

Den socialdemokratiska MRS-ledarens sublima hot om ett nytt krig i Nicaragua väcker starka känslor bland nicaraguanerna som med fasa minns hur den USA-stödda Somozadiktaturen slaktade och massakrerade folket.